Mogao kupiti stan: Iz Kine pokušao unijeti ručni sat vrijedan 35.000 eura

Radiosarajevo.ba
Mogao kupiti stan: Iz Kine pokušao unijeti ručni sat vrijedan 35.000 eura
/ Foto: Hauptzollamt Düsseldorf
Carinici na aerodromu u njemačkom Düsseldorfu detaljno su provjeravali sve putnike iz aviona koji je u subotu stigao iz Kine.

Za razliku od većine ostalih destinacija Kina nije na listi zemalja s kojom EU ima bescarinsku trgovinu pa svaki iole skuplji proizvod, koji se pokušava unijeti, treba prijaviti i platiti dažbine.

Među putnicima je bio i 39-godišnjak iz obližnjeg Korschenbroicha koji se odmah uputio na izlaz za putnike bez prtljaga za carinjenje. No, carinici su ga zaustavili. Pažnju im je privukao sat na njegovoj ruci koji je 39-godišnjak opisao kao "stari poklon roditelja".

No, detaljniji pregled pokazao je da je riječ o "svježe" kupljenom satu u Hong Kongu. I to kakvom! Ručnom satu od 18-karatnog zlata, vrijednom 35 hiljada eura!

Carinici su pokrenuli krivični postupak zbog pokušaja utaje carine, odnosno poreza, a putnika očekuje kazna od 8.000 eura. Do kraja krivičnog postupka basnoslovno skupi sat mu je oduzet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije