Merkel i May o odnosima Njemačke i Velike Britanije

Fena
Merkel i May o odnosima Njemačke i Velike Britanije
FOTO: EPA / Theresa May
Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u Berlinu kako će Njemačka u nastupajućim pregovorima oko Brexita štititi svoje interese.

"Polazim od toga da će pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije proteći u prijateljskoj atmosferi i na temelju mnogih zajedničkih uvjerenja", rekla je Angela Merkel u srijedu nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u kancelarskom uredu.

Merkel je napomenula kako pregovori o izlasku mogu započeti teko nakon službenog podnošenja zahtjeva od strane Londona, prenosi Hina.

"Svima je u interesu da Velika Britanija zatraži izlazak s jasno definiranim pregovaračkim pozicijama. Mi moramo čuti šta Velika Britanija želi i tada ćemo na to reagirati ", rekla je Merkel.

Nova britanska premijerka Theresa May, kojoj je posjeta Njemačkoj prva posjeta inostranstvu u svojstvu premijerke, želi, unatoč planiranom izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, zadržati dobre ekonomske odnose s Njemačkom.

"Naravno da će se naš odnos promijeniti ali prisne ekonomske veze će ostati", rekla je May.

Ona je naglasila kako će tokom pregovora o izlasku iz EU-a Velika Britanija nastojati ostati dijelom zone slobodne trgovine. Britanija u isto vrijeme traži ograničenje pristupa državljana EU-a svom tržištu rada što će, kako je naglasila May, također biti temom pregovora.

"Useljavanje je bila jedna od najvažnijih tema referenduma o Brexitu iz čega proizlazi želja građana Velike Britanije za ograničenjem useljavanja iz Evropske unije", rekla je May.

Ona je još jednom odbacila nagađanja o mogućem izbjegavanju rezultata referenduma o izlasku iz Evropske unije.

"Brexit znači Brexit. I mi ćemo se pobrinuti da to za Veliku Britaniju bude uspješna priča", rekla je May.

Britanska premijerka danas putuje u Pariz gdje bi se trebala susresti s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom a teme razgovora bi također trebali biti provođenje Brexita kao i sigurnosna situacija u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije