Mađarski poslanik: Svinjske glave umjesto strašila na granicama odbit će migrante

Radiosarajevo.ba
Mađarski poslanik: Svinjske glave umjesto strašila na granicama odbit će migrante
/ Foto: Twitter
Poslanik u Europskom parlamentu – Gyorgy Schopflin – predložio je da se na granicama Mađarske postave svinjske glave koje bi trebale natjerati migrante da odustanu od pokušaja ulaska u tu zemlju.

Vlada u Budimpešti kritizirana je zbog svog oštrog stava o prihvatu migranata, a nedavno su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vide strašila na granici kao mjera odbijanja migranata, piše britanski Independent.

Tim povodom je Schopflin, inače član desničarske mađarske stranke Fides, napisao na Twitteru:

"Prikaz ljudskih lica je nešto što je haram u islamu… Svinjske glave bi ih efikasnije odbile."

Odgovorio mu je Andrew Stroehlein iz organizacije Human Rights Watch:

"Vaše riječi su odvratne. Tako nešto bih očekivao od nekih anonimnih neonacističkih trolova, ali vi ste poslanik u Europskom parlamentu, pa se tako i ponašajte."

Schopflin je kritike na svoj račun nazvao "početkom govora mržnje" i odbio da se izvini zbog inicijative o svinjskim glavama na granici.

Mađarska je na svojim granicama postavila ogradu da bi spriječila ilegalni ulazak migranata, a od 177.135 zahtjeva za azil tokom 2015. godine, mađarske vlasti su odobrile samo 146.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije