Lov na vještice: Austrijanac bosanskog porijekla s bečkog aerodroma nije simpatizer IS-a

Radiosarajevo.ba
Lov na vještice: Austrijanac bosanskog porijekla s bečkog aerodroma nije simpatizer IS-a

Ministarstvo za unutrašnje poslove Austrije, državne sigurnosne agencije i bečki aerodrom Schwechat bili su u stanju pripravnosti. 

Anonimni izvor otkrio im je da je na aerodromu zaposlen austrijski državljanin bosanskog porijekla koji simpatizira IS. Kao dokaz dostavljene su navodne fotografije na Facebooku.

Ovakva optužba zvučala je bombastično nakon što se saznalo da je na briselskom aerodromu Zaventem, pogođenom terorističkim napadom, radilo 50-ak simpatizera IS-a. 

Glasnogovornik zračne luke Peter Kleemann objavio je da je 30-godišnjak suspendiran, dok su u isto vrijeme zvaničnici Ministarstva za unutrašnje poslove počeli istragu ispitivanjem osumnjičenog, ali i onih koji su s njim komunicirali.

Nakon detaljne provjere nije utvrđen nijedan dokaz da je Austrijanac bosanskog porijekla simpatizer IS-a. 

Ni kolege sa radnog mjesta nisu rekli ništa negativno o 30-godišnjaku. 

"Istraga je završena, nema nikakvih razloga za suspenziju. Navedena osoba je i dalje zaposlenik bečkog aerodroma", rekao je glasnogovornik zračne luke Scwechat.

Ipak, niko nije želio potvrditi da li će 30-godišnjak biti uveden u registar 250 austrijskih državljana koji se povezuju s IS-om. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije