Kažnjen Sarajlija: Predao falsificiran certifikat o znanju njemačkog jezika

Radiosarajevo.ba
Kažnjen Sarajlija: Predao falsificiran certifikat o znanju njemačkog jezika
/ Okružni sud u Dornbirnu (wiki)
Teška ekonomska situacija u našoj zemlji mnoge ljude natjerala je da posao potraže u inozemstvu.

Ima i onih koji pokušavaju uloviti u mutnom, što pokazuje priča iz austrijskog Dornbirna, koju prenosi Vorarlberger Nachrichten.

Tamošnje službe su već drugi put uhvatile državljanina BiH koji je do posla zaštitara pokušao doći falsificiranim certifikatom o znaju njemačkog jezika.

Bosanac je donio dokument o završenoj školi za jezike u Sarajevu za koji je utvrđeno da je falsifikat. Dodatno, provjerom u pomenutoj školi utvrđeno je da okrivljeni ne samo nije završio kurs nego ga čak nije ni pohađao.

Ako je i bilo nekih dilema oko vjerodostojnosti "diplome" one su nestale kada se Sarajlija pojavio pred okružnim sudijom u Dornbirnu. Umjesto da tečno govori njemački, kako je to sugerirao "papir" iz Sarajeva, bh. državljanin je trebao prevodioca.

Kada ga je tužilac Stefan Klein pitao šta je naučio u školi za jezike u Sarajevu, bh. državljanin je nemušto odgovorio, naravno, uz pomoć prevodioca:

"Dosta razumijem njemački, ali malo mi je teže pričati".

Pred sudijom Frankom Plasingerom sebe je pokušao predstaviti kao časnog čovjeka kojeg je teška situacija natjerala na "muljažu".

"Moja supruga je uzela kredit koji nismo mogli vraćati", rekao je objašnjavajući zašto mu je bio neophodan posao u Austriji.  

Sudija nije imao razumijevanja: Sarajlija je kažnjen s novčano s 480 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije