EU / Predsjednik Europske komisije o Sj. Makedoniji i Albaniji: Ovo je historijska greška

18. 10. 2019. u 19:08:00 Fena

Shares: 5

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je "historijskom greškom" izostanak dogovora Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Juncker je rekao da je "vrlo razočaran" blokiranjem balkanskih zemalja na putu prema članstvu u EU-u. Čelnici zemalja članica nisu se suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i nakon duge i burne rasprave noću na petak nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju, navodi Hina.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, dodao je da krivicu za odgodu pretpristupnih pregovora s EU-om ne snose Sjeverna Makedonija i Albanija i pozvao ih je da se ne predaju, jer su one svoju zadaću odradile, ali EU nije.

EU će o proširenju ponovno raspravljati u maju 2020., rekao je Tusk te poručio dvjema državama kako "uopće nema sumnje da će jednog dana postati punopravne članice EU-a".

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, no manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Ali i golema većina malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Finsko predsjedništvo je ranije ove sedmice na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će predložiti novu raspravu o početku pregovora dviju zemalja s Unijom u novembru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA