Juncker: Ne vjerujem da će Turska u skoroj budućnosti ući u EU

Anadolija
Juncker: Ne vjerujem da će Turska u skoroj budućnosti ući u EU
EPA / Jean-Claude Juncker
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je da bi vraćanjem smrtne kazne u Turskoj bio zaustavljen proces integracije te zemlje u Evropsku uniju.

U intervjuu za francusku televiziju France2, čelnik Evropske komisije Juncker komentirao je situaciju u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Juncker je kazao da zbog unutrašnjih prilika u Turskoj ne vjeruje da će Turska u skoroj budućnosti ili dugoročno gledano moći postati članica Evropske unije.

Osvrnuvši se i na rasprave u Turskoj o mogućem vraćanju na snagu smrtne kazne, Juncker je poručio kako u Evropskoj uniji nema mjesta za zemlje u kojima je smrtna kazna na snazi.

“Ukoliko Turska, sutra ujutro, vrati na snagu smrtnu kaznu, mi bismo istoga časa obustavili pregovore o pristupanju“, kazao je Juncker.

Juncker je komentirao i proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i kazao kako ne postoje vremenski okviri u kojima će biti vođeni pregovori o britanskom istupanju.

Šef Evropske komisije poručio je da Velika Britanije sigurno neće imati prava pristupu unutrašnjem tržištu Evropske unije, ukoliko ne omogući slobodno kretanje radnicima iz svih članica Unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije