Još pola godine: Samo kontrola granica Europu spašava

Anadolija
Još pola godine: Samo kontrola granica Europu spašava
/ FOTO: Arhiv
Privremena kontrola na granicama zemalja Schengena bi trebala biti okončana 12. maja, a vlasti Njemačke će zatražiti da se kontrole nastave.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Tobias Plate je na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu saopćio kako će njemački resorni ministar Thomas de Maiziere danas uputiti pismo Evropskoj komisiju u kojem će zatražiti da se kontrole na granicama zemalja Schengena nastave i nakon 12. maja.

Dodao je da će takav zahtjev podržati ministri unutrašnjih poslova još nekoliko članica Evropske unije.

Ističući kako Njemačka ne traži uspostavu trajnih kontrola na granicama, Plate je kazao da bi kontrole trebalo zadržati sve do momenta dok se ne prevaziđu svi sigurnosni i drugi rizici na vanjskim granicama Schengena.

"Ukoliko Evropska komisija prihvati naš zahtjev, na granicama zemalja Schengena bi kontrole mogle biti nastavljene u narednih šest mjeseci", kazao je Plate.

I portparol njemačke vlade Steffen Seibert je upozorio da je neophodno nastaviti kontrole na granicama Schengena, posebno na vanjskim granicama te regije.

On je kazao da je implementacija dogovora Turske i Evropske unije već rezultirala znatnim smanjenjem priljeva migranata u Evropu, ali da i dalje ima potrebe za kontrolama granica i to ne samo iz pravca Egejskog mora, već i iz drugih pravaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije