Izbori u Njemačkoj: Zašto je CDU doživio debakl, a desničari zabilježili historijski uspjeh

Radiosarajevo.ba
Izbori u Njemačkoj: Zašto je CDU doživio debakl, a desničari zabilježili historijski uspjeh

Desilo se ono što su mnogi predviđali: Izbori u njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Sachsen-Anhalt donijeli su debakl vladajuće stranke CDU njemačke kancelarke Angele Merkel i strelovit uspon desničarske Alternative za Njemačku (AfD). 

CDU je prvi put izgubila u jednoj od najrazvijenijih pokrajina Baden-Württemberg gdje je, neočekivano, najviše glasova osvojila stranka Zelenih. CDU je izgubila od SPD-a u Rheinland-Pfalzu, a jedinu pobjedu, doduše Pirovu, zabilježili su u pokrajini Sachsen-Anhalt. 

Naime, u potonjoj istočnonjemačkoj pokrajini sjajan uspjeh ostvarila je AfD, koja je sa 24,2 posto glasova postala druga po snazi stranka, pa analitičari smatraju da će formiranje vlasti biti skoro nemoguća misija. 

Alternativa za Njemačku bila je uspješna i u ostale dvije pokrajine gdje su zauzeli treće mjesto sa 15,1, odnosno 12,6 posto glasova. U historiji njemačkih izbora nije se desilo da jedna stranka dođe do takvog uspjeha "od startne nule". 

Naravno, makar se radilo o lokalnim izborima jasna je tajna uspjeha desničara, odnosno neuspjeha vladajućih. To je izbjeglička kriza, preciznije "politika otvorenih vrata" njemačke kancelarke. 

Bio je svojevrsni referendum o izbjegličkoj politici Angele Merkel, a uspjeh desničara izaziva mnogo veću zabrinutost nego to pokazuju brojke o osvojenim glasovima. Štaviše, očekuje se nastavak bunta protiv CDU u ostalim pokrajinama kao uvertira za savezne izbore u jesen naredne godine. 

U najpopularnijoj "talk show" emisiji voditeljice Anne Will vođena je vrlo zanimljiva diskusija predstavnika vodećih partija na temu regionalnih izbora. Ursula von der Leyen (CDU), ministrica za odbranu, branila je politiku kancelarke Merkel, pokušala objasniti da je na pravom putu koje će dovesti do zajedničkog europskog rješenja izbjegličke krize. 

U uspjehu AfD-a čak vidi i nečeg dobrog – to što će desničari konkretno učestvovati u političkom životu, susresti se s realnim problemima građana umjesto da izbacuju populističke parole na političkim mitinzima bez ikakve odgovornosti.

"AfD nema nikakav program", rekla je Ursula von der Leyen, na što je dobila odgovor od Beatrix von Storch iz desničarske stranke koju je prozvala:

"Mnogo veći problem je što vlast nije imala i nema nikakav program". rekla je kontroverzna desničarska političarka, poznata po tome što je zagovarala upotrebu oružja u odbrani njemačkih granica. Dodala je da njena stranka zagovara zatvaranje granica i pomoć izbjeglicama „na licu mjesta“.

Jedno je izvjesno: Pokrajinski izbori prilično su zakomplicirali političku situaciju u Njemačkoj i sigurno će imati utjecaja na cijelu Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije