Izbjeglička lutrija: Kako se biraju Sirijci koje, prema sporazumu s Turskom, primaju zemlje EU

Radiosarajevo.ba
Izbjeglička lutrija: Kako se biraju Sirijci koje, prema sporazumu s Turskom, primaju zemlje EU

Dio sporazuma između Europske unije i Turske predviđa da europske zemlje primaju sirijske izbjeglice direktno iz Turske. Prvi Sirijci su na ovakav kontroliran način avionima već stigli u Njemačku. 

Kako su odabrani među 2,5 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj? Prema podacima Ministarstva za unutrašnje poslove Njemačke, turske vlasti formiraju liste "kandidata" i ustupaju ih UNHCR-u. 

UNHCR onda daje dosjeê odabranih osoba određenim zemljama EU čije vlasti u svojim rukama imaju konačnu odluku o tome koga će primiti, a koga ne. 

Kriteriji za odabir su, osim potrebe za pružanjem zaštite, između ostalog, i spremnost na integraciju te članovi porodice koji se već nalaze u određenoj zemlji EU. Oni koji dolaze u Njemačku, moraju prvo proći kroz proces provjere identiteta.

Njemačka želi da primanjem prvih 1.600 Sirijaca potaknuti EU program relokacije izbjeglica. Relokacija znači da su ugrožene osobe dovedene iz izbjegličkih kampova izvan EU. Ministarstvo za unutrašnje poslove razmišlja i o povećanju kvote za dodatnih 13.500 sirijskih izbjeglica u Njemačkoj.

Organizacija za ljudska prava Pro Asyl kritizira cijeli proces.

"Sve ovo ima malo veze s transparentnošću. Suludo je da zemlja poput Turske bira izbjeglica koji će ići u EU. To je zemlja koja ne poznaje sistem azila, niti ima iskustva niti osoblja za ovaj postupak." 

"Kako napraviti izbor od nekoliko hiljada ljudi u masi od 2,5 miliona sirijskih izbjeglica? Cijela stvar je lutrija", kaže Günter Burkhardt, vođa organizacije Pro Asyl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije