Izbjeglička kriza: Od danas na snazi sporazum između EU i Turske

Radiosarajevo.ba
Izbjeglička kriza: Od danas na snazi sporazum između EU i Turske

Sporazum između Evropske unije i Turske kojim treba da se obuzda priliv izbjeglica i migranata u Evropu od danas je na snazi. Sporazum je postignut prije dva dana.

Prema sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve ilegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbjeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbjeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i osigura napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Takođe, balkanska ruta će ostati zatvorena.

U međuvremenu agencija AFP prenosi da Grčka neće biti u mogućnosti da počne da vraća izbjeglice u Tursku od danas. AFP prenosi da je grčki premijer Aleksis Cipras obavijestio jučer ministre da budu spremni za početak prebacivanja izbjeglica, ali da su zvaničnici rekli da im za to treba više vremena.

“Ovakav plan ne može da počne da se sprovodi samo za 24 sata”, rekao je portparol koordinatora vlade za politiku prema izbjeglicama Jorgos Kiricis, javlja Fena.

Prema podacima zvaničnika, u petak je na grčka ostrva preko Egejskog mora prešlo 1.500 izbjeglica, duplo više nego prethodnog dana. Inače, po riječima Ciprasa, oko 2.300 sigurnosnih i pravnih stručnjaka bi trebalo da stigne u Grčku kako bi pomoglo sprovođenje sporazuma.

Pariz i Berlin su obećali da će poslati 600 policajaca i eksperata za azil. Očekuje se da će izbjeglice početi da vraćaju u Tursku od 4. aprila.

U Grčkoj trenutno ima 47.500 izbjeglica, 8.200 na ostrvima i 10.500 u kampu Idomeni na granici s Makedonijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije