Italijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječenu šumu iz BiH

Radiosarajevo.ba
Italijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječenu šumu iz BiH
/ Foto: Forestale del Comando Provinciale di Ancona
U posljednjih nekoliko dana Inspekcija za šume Provincije Ancona i Teritorijalni šumarski korpus CITES Provincije Fermo sproveli su kontrolu u cilju utvrđivanja ispravnosti uvoza ogrevnog i drveta za preradu iz Bosne i Hercegovine.

Akcija je sprovedena na području Ancone nakon informacija o ilegalnoj sječi šume u BiH, što je dovelo do ozbiljnih oštećenja eko-sistema u našoj zemlji, piše anconanotizie.it.

Kontrolom je obuhvaćeno šest italijanskih poduzetnika koji su, preko luke Ancona, uvozili drvo iz bivše Jugoslavije u toku 2016. godine.

Kontrola je fokusirana na pravilnost primjene Uredbe EUTR EU 995/2010, koja za cilj ima sprečavanje uništavanja svjetskih šuma. Poduzetnici iz oblasti drvne industrije na prostoru EU moraju dokazati ispravnost porijekla uvezenih materijala i njihovog plasmana na tržište.

U četiri slučaja utvrđen je nedostatak dokumentacije i registra potrebnog za provjeru zakonitosti uvoza, pa je svaka kompanija kažnjena sa po 3.000 eura.

Istraga se nastavlja i - ukoliko se utvrde dodatna kršenja zakona šumarstva tokom proizvodnje drvnih proizvoda - poduzetnicima prijeti i zatvorska kazna do jedne godine.

"Kontrole su od ključne važnosti u borbi protiv ilegalne sječe šuma. Italija ima važan položaj u kontekstu međunarodne drvne industrije kao vodeći svjetski izvoznik namještaja, ali i šesti svjetski uvoznik drveta. Italija je trgovinski partner mnogim zemljama među kojima su Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija gdje krčenje šuma i ilegalna sječa stabala poprima alarmantne razmjere. Luka Ancona je centralno čvorište za uvoz proizvoda od drveta s Balkana", objašnjavaju akciju u Državnom italijanskom uredu za šume.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije