Iskoristili iseljavanje stanovništva da prodaju čitava sela u svojoj zemlji

Anadolija
Iskoristili iseljavanje stanovništva da prodaju čitava sela u svojoj zemlji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Rosy Costoya je Španjolka koja je demografsku krizu u svojoj zemlji pretvorila u pravi biznis.

Kako navode lokalni mediji, 50-godišnja Costoya je zajedno sa suprugom Markom Adkinsonom otvorila kompaniju koja prodaje napuštene kuće i sela širom Španije, posebno u regiji Galicija u kojoj je ova Španjolka odrasla, a koja se posljednjih godina suočava sa masovnim odlaskom stanovnika u bogatije regije i druge europske zemlje.

Prema nekim podacima, u regiji Galicia, na sjeverozapadu Španije, napuštena su čak 3.562 sela u kojima danas skoro da niko ne živi.

Costoya, uvidjevši krizu u kojoj se našao ovaj dio Španije, otvorila je agenciju koja kupuje kuće i sela i prodaje ih klijentima koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, ponajviše iz Velike Britanije i Amerike.

U razgovoru sa novinarima je kazala da je njen cilj da jednog dana ova napuštena sela ponovo budu popunjena stanovnicima, a posebno djecom.

Interes za kućama u ovim selima je veliki, zbog čega je nedavno za jednu nekretninu morala sama odabrati kupca od čak 200 zainteresovanih kandidata.

Cijene najjeftinijih kuća su nešto ispod 50.000 eura, dok neke koštaju i do 2 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije