Freedom Barometar: U BiH došlo do napretka u tretmanu LGBT osoba

Radiosarajevo.ba
Freedom Barometar: U BiH došlo do napretka u tretmanu LGBT osoba
Radiosarajevo.ba / Sa jednog od mirnih protesta lgbt aktivista u Sarajevu
Freedom Barometar pokazao je da je u zemljama Balkana došlo do značajnog napretka u tretmanu LGBT osoba, dok je pogoršanje vidljivo u pristupu infomacijama, zaštiti privatnosti i položaju medija.

"Napredak u poštivanju prava LBGT osoba posebno je primjetan u protekloj godini u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini",  izjavio je Feni Dušan Gamser povodom predstavljanja rezultata Barometra u Sarajevu.

U pogledu vladavine prava poseban nedostatak predstavlja nezavisnost sudstva, korupcija i spor napredak u poboljšanju ljudskih prava.

"BiH za susjednim zemljama zaostaje u rješavanju korupcije a iza koje je samo Albanija. Preveliki javni sektor u BiH daje prostor, koji antikorupcijska borba ne može pokriti čak i kada bi bila prisutna politička volja, koje za sada nema", ustvrdio je Gamser.  

Pored vladavine prava Barometar u 30 evropskih država mjeri stepen ekonomskih i političkih sloboda.

U svim zemljama Balkana ekonomske slobode stagniraju, a odnose se na slobodu u međunarodnoj trgovini, sigurnost vlasničkih i imovinskih prava, nivo javne potrošnje i poslovnu regulaciju.

"Nivo zaštite vlasničkih i imovinskih prava u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniiji je znatno niži u odnosu na zemlje zapadnog Blakana, jer sudski procesi dugo traju i ne postoji nezavisno i nepristrasno pravosuđe u odnosu na političke i ekonomske elite u navedenih zemljama", kazao je ekonomski analitičar Mihailo Gajić.

Po njegovim riječima, ukoliko bi Reformska agenda, koja se provodi u BiH, bila implementirana do kraja došlo bi do povećanja nivoa ekonomskih sloboda, te stvorilo bolje privredno okruženje za poslovanje.

Radi toga, potrebno je da BiH radi na učlanjenju u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što je jedan od uslova koje moraju ispuniti članice Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije