Francuska: Antimigrantski aktivisti blokirali put, 14 uhapšenih

Radiosarajevo.ba
Francuska: Antimigrantski aktivisti blokirali put, 14 uhapšenih

Francuska policija privela je 14 mladih aktivista ekstremne desnice, koji su zapalili gume i pokušali blokirati migrantima put u luci Calais kako bi ih spriječili da uđu u centar grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa pod nazivom "Generation Identitaire" u saopštenju navodi da su njeni aktivisti u subotu preuzeli kontrolu nad dva mosta i traže da Evropska unija i nacionalne vlade vrate granice.

Iz regionalnog odjela policije kažu da je 14 osoba privedeno i da je zaplijenjen jedan kamion, time su, tvrde, pokazali odlučnost francuske Vlade da se "ne dozvoli ekstremističkim pokretima da manipulišu sa migrantskom krizom".

Calais je dugo vremena veoma privlačan za migrante koji se, kroz Engleski kanal, pokušavaju krišom domoći Velike Britanije. Tako je postao jedno od evropskih žarišta migrantske krize bez presedana. Hiljade ljudi koji bježe od siromaštva i rata na Bliskom istoku i u Africi, okupljaju se u neuslovnom kampu u Calaisu, koji francuske vlasti žele postepeno demontirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije