Finci biraju kada će doći na posao i odakle će raditi

Radiosarajevo.ba
Finci biraju kada će doći na posao i odakle će raditi

Svakog jutra rijeke ljudi putuju u svjetske gradove i na kraju dana vraćaju se kući. Šansa da se stvari rade drugačije je za mnoge nedostižan san. Ali u Finskoj, to je stvarnost.

Zemlja je godinama na čelu fleksibilnog rada. Od sredine 90-ih, Zakon o radnom vremenu omogućava Fincima da prilagode svoj radni dan započinjući ili završavajući tri sata ranije ili kasnije.

Fleksibilnost je od tada postala dio kulture. Prema globalnom istraživanju iz 2011. godine, devet od 10 finskih kompanija nudi svojim radnicima fleksibilnu mogućnost rada, piše Indikator.ba.

Novo zakonodavstvo, koje će stupiti na snagu početkom 2020. godine, učiniće prosječnu radnu sedmicu od 40 sati još fleksibilnijom.

Zaposleni će moći barem polovinu svog rada odlučiti kada i gdje će raditi. Osim što mogu da prilagode svoj posao obavezama prema djeci ili vježbanju, većina radnika koji rade s punim radnim vremenom moći će da nagomila slobodne dane i iskoristi ih za produženi odmor.

Dnevni izleti u grad mogli bi da postanu nepotrebni jer nova pravila omogućavaju rad na daljinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije