Evropske integracije su najbolja prilika za stabilnost i prosperitet BiH

Anadolija
Evropske integracije su najbolja prilika za stabilnost i prosperitet BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Inzko: Vrijeme je da počnemo poštivati prošlost

Iz Ureda visokom predstavnika međunarodne zajednice u BiH objavili su da je tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, visoki predstavnik Valentin Inzko učestvovao na okruglom stolu posvećenom budućim perspektivama Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fakulteta za upravu John F. Kennedy na Univerzitetu Harvard.

Navodi se da je u obraćanju, visoki predstavnik dao kratak pregled svega što je postignuto od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je bio temelj za ponovnu izgradnju BiH.

“U prvom desetljeću bili smo svjedoci napretka koji je postignut na izgradnji mira i reintegraciji zemlje, dok je u drugom došlo do usporavanja reformi i cijelog niza pokušaja da se ponište mnoga od tih važnih postignuća” rekao je Inzko.

Dodaje se da je naglasio da je, bez obzira na tešku političku atmosferu, u zemlji bilo pozitivnih pomaka u vezi sa njenim težnjama da se priključi Evropskoj uniji.

“Proces integracije sa Evropskom unijom ostaje glavna tačka oko koje se svi politički faktori u zemlji slažu i upravo to je najbolja prilika da se postignu održiva stabilnost i prosperitet”, istakao je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije