EUzičke razglednice: Renato Zero

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Renato Zero

Renato Zero (Renato Fiacchini, 1950. Rim), kome posvećujemo današnje EUzičke razglednice, je talijanski kantautor, producent i glumac koji je u svojoj karijeri koja se od '60-ih protegnula do danas, prodao preko 40 miliona prodanih nosača zvuka i smatra se jednim od najuspješnijih talijanskih i evropskih izvođača.

Napustio je školovanje da bi se posvetio muzici, ali na početku karijere nije imao uspjeha. Oblačio je od djetinjstva žensku garderobu i šminkao se, a česta uvreda koju je slušao bila je: "Ti si nula!" (Sei uno zero!) iskoristio je kao ideju za svoje umjetničko ime.

Zbog svog androgenog izgleda početkom '70-ih, kada je bio popularan glam-rock, dobiva veću pozornost i u toj dekadi objavljuje pet albuma, a izdvajaju se Trapezio, Zerofobia i Erozero.

Hitovi iz tih vremena bile su pjesme Madame, Mi vendo, Morire qui, Triangolo, Baratto...

U '80-im je bio još aktivniji, snimio je osam albuma (Artide Antartide, Identikit, Zero, Voyeur...). Počinje malo mijenjati svoj imidž s mnogo šminke, nastupa u najgledanijim programima kao što su RAI's Fantastico, ali pred kraj '80-ih objavljuje i neke komercijalno neuspješne albume.

Devedesetih opet doživljava velike uspjehe. Godine 1991. na Sanremo festivalu izvodi pjesmu Spalle al muro, a 1993. albumom Quando non sei più nessuno dolazi na prvo mjesto talijanske top liste što se ponavlja iduće godine s L'imperfetto. Pomalo se vraća s svom kontroverznom imidžu uz rasprodate koncerte.

Godine 1999. s Lucianom Pavarottiem snima hit Il cielo, a talijanska diva Mina snima čitav album sa njegovim pjesmama Mina n° 0 na kome su ovo dvoje muzičkih veličina snimili i jedan duet. 

Njegova turneja iz 2004. Cattura il sogno/Il sogno continua dobila je nagradu kao "najuspješnija te godine u Italiji", a DVD sa snimkom koncerta na Olimpico stadionu u Rimu bio je naprodavaniji te godine u kategoriji muzičkih izdanja.

Ove godine kao počasni gost Sanrema najavio je novi album Alt za početak aprila, a najavni singl Chiedi zasjeo je na prvo mjesto na iTunes top listi.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije