EUzičke razglednice: Patchanka

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Patchanka

Današnje EUzičke razglednice posvećujemo jednom muzičkom žanru koji je dobio naziv po albumu francuske grupe Mano Negra Patchanka iz 1988. godine.

Okarakteriziran je kao mješavina tradicionalne muzike s punk, reggae, rockom i ima sličnosti s muzikom mestizo (plesna fuzija ritmova rumbe, cumbije, salse, flamenca s utjecajem rocka, ska muzike, rapa, duba, reggae muzike uz čestu upotrebu elektronskih zvukova)

Ime žanra vuče porijeklo od španske riječi pachanga (glasna zabava uz muziku i ples).

Najveći komercijalni uspjeh patchanka žanra ostvario je album Clandestino iz 1998. godine. Bio je to prvi solo album koji je objavio Manu Chao, pjevač grupe Mano Negra. Album se prodao u četiri miliona primjeraka a sadržavao je pjesme na španskom, francuskom, engleskom i portugalskom jeziku.

Talijanski band Modena City Ramblers (M.C.R.) osnovali su 1991. prijatelji koji su voljeli svirati irsku muziku. Pjevaju na raznim jezicima, prodali su preko 500.000 albuma, a poznati su po svojim ljevičarskim političkim stavovima.

Evo još nekih izvođača čiji se muzički stil može nazvati patchanka:

Amparanoia (Španija), Garden House, La Hierbamala, I Talco, Roy Paci & Aretuska, Strike, Mau Mau (Italija), Les Négresses Vertes (Francuska). 

Utjecaj patchanka zvuka može se čuti u pjesmama mnogih izvođača poput Dubioze kolektiva.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije