EUzičke razglednice: Hans Zimmer

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Hans Zimmer

Današnje EUzičke razglednice posvećujemo jednom od najznačajnijih svjetskih kompozitora filmske muzike - Nijemcu Hansu Zimmeru.

Hans Florian Zimmer (Frankfurt, 1957.) odrastao je i školovao se u Njemačkoj i Engleskoj, a karijeru je počeo kao klavijaturist, sarađujući sa sastavima od kojih su najpoznatiji The Buggles (Video Killed the Radio Star)

U Londonu, gdje je radio muziku za reklame i radijske jinglove upoznaje poznatoga kompozitora filmske muzike Stanleyja Myersa s kojim radi muziku za nekoliko filmova kao npr. Moonlighting (1982). Mnogo uči od Mayersa i tada razvija svoj stil koji se bazira na kombiniranju elektronskih zvukova sa zvucima tradicionalnoga simfonijskog orkestra. Sa filmom Terminal Exposure (1987) Zimmer postiže svoj prvi samostalni i zapaženi uspjeh. Prekretnica ka njegovim novim značajnim postignućima na području filmske muzike bile su partiture za filmove Kišni čovjek (Rain Man, 1988 - nominacija za Oscara) i Vozeći gospođicu Daisy (Driving Miss Daisy, 1989)

Početkom '90-ih radeći muziku za Thelma & Louise počinje sarađivati s gitaristom i kompozitorom Peteom Haycockom (Climax Blues Band), a za potrebe filma The Power of One putuje u Afriku zbog upotrebe tamošnjih horova i bubnjeva u filmu. Taj film izazvao je pažnju Disney studija i 1994. biva angažiran za svoj prvi animirani film Kralj lavova (The Lion King). Ovaj rad donosi mu najveća priznanja (Oscar, dva Grammyja), a adaptacija muzike za mjuzikl i Tony nagradu 1998.

Slijede uspjesi s filmovima Grimizna plima (Crimson Tide, 1995), Gladijator (Gladiator, 2000), Posljednji samuraj (The Last Samurai, 2003), Vitez tame (The Dark Knight, 2008) i Početak (Inception, 2010).

Dok je pripremao The Prince of Egypt (1998) šefovi studija DreamWorks su se toliko oduševili pjevačicom Ofra Hazom s kojom ih je Zimmer upoznao - da su jedan od likova dizajnirali da liči na nju...

Godine 2014. je radio muziku za film The Amazing Spider-Man 2, a nedavno je nakon rada za film Batman V Superman: Dawn of Justice (kolaboracija s Junkie XL) izjavio je da "da se povlači iz filmova o superherojima". 

Upravitelj je muzičkog odjela filmskog studija DreamWorks, a aktivan je i u vlastitoj muzičkoj produkcijskoj kući Remote Control Productions.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije