Medicina / Europska unija odobrila kanabis za liječenje dječje epilepsije

24. 09. 2019. u 14:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 249

Europska unija prvi je put odobrila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, no samo za pacijente koji pate od dvaju rijetkih oblika dječje epilepsije,.

Ljekari nekim pacijentima smiju propisati Epidyolex, oralnu suspenziju koja se dobiva iz kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane, piše BBC, prenosi novinska agencija HINA.

Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njen je glavni kanabinoid i nije psihotropan. Ali terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dvaju oblika dječje epilepsije, tačnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je iznimno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.

Upotreba lijeka dopuštena je u Velikoj Britaniji i ostalim europskim državama, ali britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ga ne preporučuje jer "nema dokaza o dugoročnoj učinkovitosti lijeka".

Neki roditelji u međuvremenu u Holandiji traže alternativna rješenja za spomenuti lijek jer on ne sadrži upravo ono što oni traže - tetrahidrokanabinol (THC). Naime, lijek ne sadrži nikakve psihoaktivne komponente kanabisa, a roditelji vjeruju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila firma GW Pharmaceuticals i može se koristiti u kombinaciji s ostalim antiepilepticima, poput klobazama.

Što je s ostalim proizvodima od medicinskog kanabisa?

Ima ih dosta, a oni koji sadrže THC u Velikoj Britaniji su zakoniti od novembra 2018.

Lijek može propisati isključivo ljekar specijalista i to samo u određenom broju slučajeva, odnosno u slučaju kada ostali lijekovi ne daju nikakve rezultate.

Jedan od tih lijekova je nabilon koji se uzima u kapsulama, a djeluje slično poput THC-a. Ljekari ga propisuju osobama koje prolaze hemoterapijski proces da bi im smanjili snažan osjećaj mučnine, koja ga obično prati.

THC sadrži i lijek sativex, koji se propisuje osobama koje boluju od multiple skleroze. Rekreacijska upotreba kanabisa i dalje je protivzakonita.

Mišljenje stručnjaka

"Novi lijek nada je za neke porodice, a odluka Europske unije u svakom je slučaju pozitivan korak naprijed. Ipak, treba istaknuti da je medicinski kanabis još uvijek poput minskoga polja", smatra doktorica i profesorica neurologije na londonskom University Collegeu, Lisa Sander.

NEMA KOMENTARA