EU traži od Kosova da preispita odluku da uvede takse od 100 posto

Srna
EU traži od Kosova da preispita odluku da uvede takse od 100 posto
FOTO: europa.ba / Ilustracija

Europska unija (EU) zahtijeva da Kosovo preispita odluku da uvede nove stopostotne takse na poznate brendove međunarodnih kompanija proizvedene u Srbiji i BiH, saopćio je Ured EU na Kosovu.

"Naglašavamo poruku EU da povećanje tarifa ne doprinosi dobrom susjedstvu i suprotstavlja se posvećenosti Kosova regionalnim integracijama, kao i principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđenih za Kosovo", navodi se u saopćenju.

Odluka o uvođenju stopostotnih carinskih stopa na robu međunarodnih kompanija proizvedenu u Srbiji i BiH donesena je jučer, a prethodno 21. novembra uvedene su carinske stope na robu firmi iz BiH i Srbije kojima se zabranjuje uvoz na Kosovo bez prethodno plaćene carine u iznosu od 100 posto na vrijednost robe.

Prema zvaničnim podacima, vrijednost robe na mjesečnom nivou uvezene iz BiH i centralne Srbije na Kosovo prije uvođenja carinskih stopa iznosila je blizu 70 miliona eura na mjesečnom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije