Erdogan: Ako Europska unija ne želi ispuniti svoje obaveze, otvaramo vrata izbjeglicama i migrantima

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Ako Europska unija ne želi ispuniti svoje obaveze, otvaramo vrata izbjeglicama i migrantima

Turske vlasti odbit će nastavak provođenja sporazuma s Europskom unijom o povratku migranata iz Europe u Tursku ako Europska unija nije u mogućnosti izvršavati svoje obaveze. Ovo je izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Readmisija (povratak migranata iz Grčke u Tursku po dogovoru s EU) je proces koji ima svoje specifične uvjete. Ako Europska unija ne želi ispuniti svoje obaveze, Turska će prestati s implementiranjem sporazuma", rekao je Erdogan.

Sporazum o povratku ilegalnih imigranata postignut je 18. marta. Prema sporazumu svi ilegalni migranti koji su došli u Grčku tzv. istočno-mediteranskom rutom bit će vraćeni u Turskoj od 20. marta. 

Za svakog vraćenog ilegalnog migranta u Tursku, zemlje EU će iz Turske preuzeti legalnog sirijskog izbjeglicu. 

Troškove povratka ilegalnih migranata u Tursku i brigu o njima preuzima EU koja će Turskoj isplatiti dodatne tri milijarde eura. 

Osim toga, sporazum predviđa i obnavljanje pregovora o pristupanju Turske Europskoj uniji koji je od 2007. bio obustavljen na inicijativu Francuske.

Međutim, mnogi evropski političari su bili i ostali protiv ustupaka Turskoj što je natjeralo Erdogana da ponovi prijetnju o "otvaranju vrata" za izbjeglice i migrante.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije