David Cameron: Izlazak Velike Britanije iz EU bi predstavljao prijetnju miru u Evropi

Anadolija
David Cameron: Izlazak Velike Britanije iz EU bi predstavljao prijetnju miru u Evropi
Premijer Velike Britanije David Cameron upozorio je da bi britanski izlazak iz Evropske unije mogao stvoriti prijetnje miru u Evropi.

Građani Velike Britanije će na referendumu 23. juna glasati o ostanku ili izlasku te zemlje iz Evropske unije, a britanski premijer Cameron je u svom posljednjem javnom nastupu u Londonu upozorio da nema potrebe izlaganja riziku izdvajanja iz Unije koja je uspostavila mehanizme dogovora i očuvanja mira.

Ističući kako je Evropska unija okupila zemlje koje su se decenijama sukobljavale, Cameron je kazao da nema da trenutna stabilnost i mir nemaju garancije.

"Imamo li garancije za mir i stabilnost na kontinentu i vrijedi li rizikovati? Ne treba gajiti predrasude da garancije postoje. Izlazak Velike Britanije iz EU može biti prijetnja miru“, poručio je Cameron.

Jučer je i britanski ministar finansija i trezora George Osborne izjavio da posljednji izvještaji tog Ministarstva ukazuju da bi izlazak iz EU u Velikoj Britaniji donio znatno povećanje cijena nekretnina, ali i drugih roba i usluga.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja u Velikoj Britaniji za ostanak u EU izjašnjava se 42 posto, a za izlazak iz Unije 40 posto birača. Neodlučnih 18 posto će po sve mu sudeći odlučiti o pitanju evropske budućnosti Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije