Christine Lagarde traži otpis dijela grčkog duga, Njemačka odbija

Radiosarajevo.ba
Christine Lagarde traži otpis dijela grčkog duga, Njemačka odbija
/ Arhiv/AA
Grčka drama ulazi u novu fazu, uz masovne demonstracije na ulicama Atine i većih gradova.

Večeras grčki parlament treba izglasati dodatne mjere štednje i poreze kako bi 19 ministara finansija euro-zone sutra dali zeleno svjetlo za novi paket pomoći prezaduženoj mediteranskoj zemlji.

Uoči ovih događaja iz sjedišta Međunarodnog monetarnog fonda otišlo je pismo na adresu EU u kojem se traži otpis dijela grčkog duga.

Pismo je potvrdio Financial Times koji je objavio da je Christine Lagarde, šefica MMF-a, zatražila otpis dijela duga, a ako se to ne desi najavljuje povlačenje MMF-a iz programa spasavanja Grčke.

Ovakva incijativa predstavlja zaokret u politici MMF-a koji je još donedavno tražio program s jasno definiranim rezovima penzija i plata državnih službenika, uz povećanje PDV-a na struju, vodu i druge usluge.

Sada iz Washingtona upozoravaju da su nove mjere kontraproduktivne, a planovi nerealni. Glavni protivnici ove incijative dolaze iz Njemačke: kancelarka Angela Merkel i minister finansija Wolfgang Schäuble odbijaju bilo kakav otpis duga.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije