CDU poručio Erdoganu: Nisi dobrodošao u našoj zemlji

Fena
CDU poručio Erdoganu: Nisi dobrodošao u našoj zemlji
/ Foto: Anadolija
Turski zvaničnici više neće učestvovati na mitinzima u Njemačkoj uoči referenduma u Turskoj 16. aprila nakon što je predstavnik vladajuće stranke kancelarke Angele Merkel saopćio da oni nisu dobrodošli u zemlji.

"Nećemo organizirati nikakva nova dešavanja sa zvaničnicima turske vlade prije referenduma", izjavio je Zafer Sirakaya, predsjednik Turskih demokrata Evropske unije (UETD) za njemački magazin Wirtschaftswoche.

Njemački zvaničnici otkazali su nekoliko mitinga na kojima bi trebali učestvovati turski ministri u proteklim sedmicama, pozivajući se na sigurnosne brige.

To je navelo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da optuži Berlin za korištenje "nacističkih metoda", što vlada kancelarke Merkel odlučno negira.

"Što je dosta, dosta je", izjavio je u utorak potpredsjednik Kršćansko demokratske unije (CDU) Volker Bouffier.  

"Erdogan i njegova vlada nisu dobrodošli u našoj zemlji, to se sada mora uvidjeti", izjavio je Bouffier, koji je također premijer savezne države Hessen, za DLF radio.

Njemački mediji javili su da je Erdogan planirao posjetiti Njemačku u ovom mjesecu kako bi animirao 1,4 miliona Turaka s pravom glasa da pruže podršku ustavnim reformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije