Bukte požari širom Portugala, zatražena pomoć EU

Fena
Bukte požari širom Portugala, zatražena pomoć EU
Više od 3.000 vatrogasaca bori se sa šumskim požarima širom Portugala, a ta zemlja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije.

Vatra prijeti da se proširi s obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.

Služba za vanredne situacije Portugala saopćila je da je jučer izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok je 6.500 vatrogasaca pokušavalo da ih stavi pod kontrolu, prenosi danas Reuters.

Postoji bojazan da bi mnogi od jučer lokalizovanih požara mogli da danas ponovo buknu, pod uticajem popodnevnih jakih vjetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom ljeta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedjelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Reuters.

Ministrica unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vjetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Po njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje općine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorilo je ovog ljeta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosječnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije