Britanska industrija upozorava: Nestat će nam hrane u slučaju Brexita bez dogovora

Radiosarajevo.ba
Britanska industrija upozorava: Nestat će nam hrane u slučaju Brexita bez dogovora
Foto: AA / Protesti London

Britanska industrija hrane i pića pozvala je vladu da odustane od nekih aspekata zakona o konkurenciji u slučaju neuređenog Brexita.

Time bi se dobavljačima i trgovcima omogućilo da koordiniraju isporuke hrane širom zemlje.

Federacija za hranu i piće (FDF) je više puta tražila je od ministara objašnjenje o načinu na koji ova industrija može da odgovori ako Velika Britanija 31. oktobra napusti Europsku uniju bez ikakvog dogovora, što bi potencijalno moglo da poremeti prispjeće svježe hrane.

"U slučaju poremećaja zbog izlaska bez dogovora, ako vlada želi da lanci snabdjevanja hranom zajedno rade na rješavanju vjerovatnih nestašica i da odlučuju o tome koja mjesta će biti prioritetna za pošiljke - morat će pružiti 'čeličnu' pisanu garanciju da se zakon o konkurenciji neće strogo primjenjivati u takvim razgovorima", rekao je glavni operativni direktor FDF-a Tim Rycroft.

Prijeti li Velikoj Britaniji raspad?

Britanska opoziciona Laburistička stranka trebala bi odobriti održavanje još jednog referenduma o nezavisnosti Škotske ukoliko to glasanjem podrži njen parlament, izjavio je John McDonnell, drugi čovjek po rangu u ovoj stranci.

On je sa skupa u Edinburghu poručio kako njegova stranka ne treba blokirati drugo glasanje o samostalnosti Škotske.

"Mi ne bismo blokirali tako nešto. Dozvolili bismo škotskom narodu da odluči. To je demokratija", izjavio je on, prenosi britanski "Guardian".

Ankete koje su objavljene početkom sedmice pokazuju da bi škotski glasači podržali nezavisnost te da žele drugi referendum u naredne dvije godine.

Stručnjaci ističu kako bi se Velika Britanija mogla odmah po napuštanju Europske unije raspasti.

Podsjetimo rok koji je određen za Brexit je 31. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije