Bosanci Senad i Andrea Seferović opet u središtu sukoba italijanskih političara

Radiosarajevo.ba
Bosanci Senad i Andrea Seferović opet u središtu sukoba italijanskih političara
/ Senad i Andrea Seferović (Foto: Il Resto del Carlino)
Sud u Veroni osudio je na četiri godine Senada Seferovića, 28-godišnjaka bosanskog porijekla koji je rođen u Italiji i živi u Modeni.

Seferović je uhapšen sredinom novembra prošle godine nakon što je, za volanom Citroën Xsare, ugrožavao sigurnost saobraćaja na italijanskom autoputu A4, potom osam kilometara bježao policiji i na kraju napao čuvare reda.

Osuda je Seferovića vratila u centar pažnje italijanske javnosti. Naime, Senad i njegov brat Andrea Seferović bili su 2012. godine predmet političkog sukoba vezanog za priznavanje statusa ius soli, odnosno stjecanje državljanstva rođenjem.

Prije pet godina braća Seferović pušteni su iz Centra za pritvaranje stranih prestupnika CIE u Modeni. Seferovići su tada oslobođeni na osnovu propisa da djeca stranaca rođena u Italiji ne mogu biti zatvorena u ovim centrima, iako su desničarski političari zatražili njihovo protjerivanje iz zemlje jer su "lica koja predstavljaju opasnost za društvo".

Cécile Kyenge – koja je 2012. bila lider Demokratske stranke pokrajine Emilia-Romagna, a kasnije je postala italijanska ministrica za integraciju – nazvala je tadašnju odluku pravosuđa historijskom u smislu podržavanja prava na ius soli.

Nakon osude Seferovića, Massimiliano Fedriga, predsjednik desničarske Sjeverne lige, zatražio je izvinjenje bivše ministrice, no Kyenge je to odbila.

"Senad Seferović je osuđen jer je prekršio zakon i to nema nikakve veze s njegovim pravo na državljanstvo na osnovu mjesta rođenja", rekla je Cécile Kyenge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije