Bleiburg: Policija pooštrila kontrolu, uhapšen muškarac zbog ustaške kape

Radiosarajevo.ba
Bleiburg: Policija pooštrila kontrolu, uhapšen muškarac zbog ustaške kape
/ Foto: index.hr
Hrvatski mediji navode kako je ovogodišnjoj komemoraciji pripadnicima poraženih vojski iz Drugog svjetskog rata u Bleiburgu prisustvovalo oko 15.000 ljudi.

Skup na Bleiburškom polju održan je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji Počasnog bleiburškoga voda i suorganizaciji za liturgijski dio Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Učesnici su stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i još 50 iz Europe. Ranijih godina bilo je dosta učesnika s ustaškim obilježjima, crnim kapama s slovom U, te izrezbarenih portreta ustaškog poglavnika Ante Pavelića, što je austrijsku policiju natjeralo da pojačala kontrole.

Portal index.hr izvijestio je da je danas austrijska policija uhapsila starijeg učesnika komemoracije na Bleiburgu zbog ustaške kape te ga odvela u nepoznatom smjeru. Navodno je muškarac skinuo kapu te se izvinio, a policija je uzela njegove podatke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije