Beč: Radikalni desničari protestirali protiv migranata i muslimana u Austriji (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Beč: Radikalni desničari protestirali protiv migranata i muslimana u Austriji (FOTO)
/ FOTO: AA

Pristalice radikalno desničarskih pokreta sinoć su u glavnom gradu Austrije Beču organizirali masovne antimigrantske i antimuslimanske proteste, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteste je organizirala austrijska desničarska Partija slobode (FPO), a skup je održan u 21. okrugu u Beču u kojem je nastanjen veliki broj migranata i izbjeglica.

Predsjednik FPO-a Christian-Heinz Strache obratio se skupu i oštro kritizirao politiku austrijske vlade, te poručio da se migranti i izbjeglice moraju spriječiti da ulaze u Austriju.

Optuživši vladu i Partiju zelenih da su „sponzori islamizacije Austrije“, Strache je kazao da je lokalno stanovništvo na pragu siromaštva, a da vlasti i dalje mjesečno za izbjeglice izdvajaju po četiri miliona eura.

U neposrednoj blizini se okupila i grupa pristalica Platforme za humanu izbjegličku politiku koja je proturječila desničarskom skupu i poručila da su izbjeglice dobrodošle u Austriju.

Policija je poduzimala pojačane mjere sigurnosti i u nekoliko navrata spriječila da dođe do kontakta između dvije okupljene mase.

Nakon više od četiri sata demonstranti su se mirno razišli, a policija je privela najmanje četiri osobe zbog narušavanja javnog reda i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije