Austrijanci ogorčeni: Na kućne adrese dolaze im paprene kazne iz Hrvatske

J. M.
Austrijanci ogorčeni: Na kućne adrese dolaze im paprene kazne iz Hrvatske
Saobraćajne kazne su frustrirajuće, pogotovo kada dođu iznenada i sa zakašnjenjem od nekoliko godina.

Upravo to događa se brojnim vozačima iz Austrije koji su ljetovali u Hrvatskoj.

Austrijski vozači u svojim poštanskim sandučićima pronalaze koverat s karticom za pogrešno parkiranje. U koverti se nalazi i zahtjev za uplatom značajnog iznosa za kaznu – do 200 eura!

Griješe oni koji sumnjaju u prevaru. Austrijskli list Heute piše da su tužbe legalne.

Tužitelje iz Hrvatske u Austriji zastupa advokat Mirko Silvo Tischler koji šalje kazne. Uz zahtjev za uplatu, Tischler šalje i fotografiju pogrešno parkiranog vozila, a pismo završava "europskim pozdravom".

Tischler je advokat registriran u Sloveniji, "pokriva" i Austriju, a najčešće šalje kazne za nepropisno parkiranje u hrvatskim turističkim mjestima kao što su Vodice, Umag, Opatija, Zadar, Lošinj i glavni grad Zagreb.

Koliko Austrijanaca je zapravo dobilo pismo od Tischelra nije jasno, a nacionalni automobilski klub ÖAMTC procjenjuje da je riječ o brojci između 15.000 i 20.000 vozača.

"ÖAMTC nedjeljno primi oko 200 pritužbi naših članova koji pitaju zašto su troškovi parkiranja u Hrvatskoj tako visoki", kaže Verena Pronebner, pravna savjetnica ÖAMTC-a.

S druge strane, Tischler govori da je riječ o "svega nekoliko stotina slučajeva" i objašnjava da je iznos visok zato što se na iznos kazne dodaju administrativne takse i advokatske naknade.

Međutim, prema ocjeni pravnog stručnjaka ÖAMTC-a suma je i dalje previsoka. Verena Pronebner smatra da bi normalna bila kazna u iznosu 60-80 eura.

Osim gunđanja, grešni vozači nemaju mnogo prostora da izbjegnu kaznu. Hravatska i Austrija su u Europskoj uniji, a Tischler prijeti da će u slučaju neplaćanja kazna "advokati iz Hrvatske na licu mjesta preduzeti dalje pravne radnje, pod uslovom da se van suda ne postigne dogovor".

Ranko Vlatković, šef kancelarije Hrvatske turističke zajednice u Beču rekao je da postoji samo jedan pravni lijek: Treba paziti gdje parkirati automobil u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije