Asselborn najavljuje sankcije protiv Turske: Erdogan vlada nacističkim metodama

Radiosarajevo.ba
Asselborn najavljuje sankcije protiv Turske: Erdogan vlada nacističkim metodama
/ Anadolija
Ministar za vanjske poslove Luksemburga Jean Asselborn oštro je kritizirao dešavanja u Turskoj.

Otišao je tako daleko da ne isključuje sankcije EU prema ovoj zemlji, a vladavinu turskog predsjednika Erdogana uporedio je s nacističkom diktaturom.

"Ono što radi Erdogan je priručnik za diktaturu. Stanovnici, bez razlike da li su Turci ili Kurdi, žive u strahu jer svakog trenutka mogu završiti u zatvoru. U Turskoj postoji nešto što bismo mogli opisati kao 'građansku smrt'. Svima koji budu pušteni iz zatvora ime će biti objavljeno u Službenom listu i teško da više mogu naći posao. Njihove diplome su uništene. To su metode koje su koristili nacisti i nikako ne priliče zemlji koja želi postati članica Evropske unije", rekao je Asselborn.

Smatra da ekonomske sankcije EU nisu isključene. To bi teško pogodilo tursku ekonomiju koja 50 procenata svog izvoza ostvaruje u EU, odakle dolazi i 60 posto ulaganja.

Kritike iz inozemstva ne brinu mnogo turskog predsjednika.

"Nije me briga da li me zovu diktatorom ili daju neke druge epitete. To mi na jedno uho uđe, na drugo izađe. Važno je šta moj narod kaže", poručio je više puta Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije