Zločin kod Doboja: Hanifa Mujezinović osuđena na dvije godine zatvora zbog ubistva muža

1
Radiosarajevo.ba
Zločin kod Doboja: Hanifa Mujezinović osuđena na dvije godine zatvora zbog ubistva muža
Foto: MUP RS / MUP RS / Ilustracija

Hanifa Mujezinović (59) iz Doboja osuđena je na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti kuhinjskim nožem u nadlakticu ubola supruga Hasana (55), koji je nasmrt iskrvario.

Nju je osudio Okružni sud u Doboju na osnovu sporazuma o priznanju krivice za krivično djelo teška tjelesna povreda iz Krivičnog zakonika RS.

Prema presudi, Mujezinovićeva se 2. januara ove godine u popodnevnim satima u svojoj kući u Doboju prvo verbalno sukobila sa suprugom koji je napustio porodičnu zajednicu i povremeno dolazio i boravio kod optužene.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

"U stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed negativnih emocija prouzrokovanih dugogodišnjim poremećajem odnosa koji su doveli do kumulacije negativnih emocija, došlo je do fizičkog sukoba između Hanife i Hasana. U jednom momentu ona je suprugu zadala ubod nožem u nadlakticu lijeve ruke i tom prilikom mu je presjekla krvni sud, iako je bila svjesna da će na takav način Hasana teško tjelesno povrijediti, a što je i htjela", navodi se u presudi.

Dodaje se da je on iskrvario i preminuo usljed masovnog krvarenja sa posljedičnim iskrvavljenjem iz presječenih velikih krvnih sudova lijeve nadlaktice.

Prema ranijim informacijama iz istrage, nakon što je muž iskrvario, ona je očistila kuću, presvukla supruga i postavila nove tepihe. Potom je nazvala policiju i rekla da se posvađala sa suprugom i da je on sam sebi nanio povrede od kojih je umro.

Čudan niz okolnosti zločina kod Doboja: Kako je Hanifa ubila supruga i šta je učinila poslije

Čudan niz okolnosti zločina kod Doboja: Kako je Hanifa ubila supruga i šta je učinila poslije

Međutim, inspektori su odmah posumnjali u njenu priču i ubrzo pronašli dokaze protiv nje.

Naime, prema informacijama iz istrage, žena je pomjerila njegovo tijelo i iz stana iznijela krvavi tepih, pokušavši ga oprati i sakriti. Zatim je sa sebe i njega skinula krvavu odjeću kako bi je oprala. Također, nož kojim je počinila ubistvo je oprala, detaljno očistila i ostavila ga. Tada je policiji ispričala da je imala sukob i svađu sa suprugom, da je on sam sebi nanio povrede nožem i da je preminuo.

Kada je policija došla na lice mjesta, vidjela je mnoge nelogičnosti. Između ostalog, pregledom tijela vidjelo se da je čovjek iskrvario, a nigdje u blizini nije bilo krvi pa su inspektori posumnjali da Hanifa nešto krije.

Užas u Doboju: Ubila supruga, pa oprala veš i iznijela tepih kako bi prikrila zločin

Užas u Doboju: Ubila supruga, pa oprala veš i iznijela tepih kako bi prikrila zločin

Policija je ubrzo pronašla krvave tepihe, a tokom uviđaja i nož za koji se sumnjalo da je njime najvjerovatnije počinjeno ubistvo. Oni su živjeli u Hanifinoj kući, a komšije su tada ispričale da je Mujezinović bio sklon određenim porocima.

Prema presudi, optuženoj je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 2. januara. Njoj je presudom ukinut pritvor i puštena je na slobodu, a izrečene su joj mjere zabrane  napuštanje mjesta boravišta, odnosno grada Doboja bez dozvole suda, te joj je oduzet pasoš i određena zabrana korištenja lične karte za prelazak granice.

Takođe je obavezna da se svakih 15 dana lično javlja u Policijsku stanicu Doboj 2 i te mjere će trajati najduže do upućivanja na izdržavanje kazne. Ukoliko prekrši ove mjere, optužena će biti vraćena u pritvor. Od nje je oduzet nož dužine sječiva 27 cm kojim je počinila krivično djelo.

Zločin kod Doboja: Određen pritvor za Hanifu Mujezinović

Zločin kod Doboja: Određen pritvor za Hanifu Mujezinović

Također se presudom obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka 3.616,88 KM na ime troškova nastalih u istrazi, te 150 KM na ime paušala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije