Višestruki povratnici u kriminal neće se tolerirati: Počela pljenidba vozila

Radiosarajevo.ba
Višestruki povratnici u kriminal neće se tolerirati: Počela pljenidba vozila
Radiosarajevo.ba / Ilustracija - MUP KS
Prije tačno dvije sedmice u stravičnoj saobraćajnoj nesreći kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu stradale su dvije studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Osumnjičeni za njihovo ubistvo Sanjin Sefić potom je pobjegao na teritoriju Srbije, samo nekoliko sati nakon izvršenog krivičnog djela, u vrijeme dok su svi mediji izvještavali o problemu višestrukih povratnika u krivična djela i narušenoj sigurnosnoj situaciji.

Dvije sedmice nakon ove stravične saobraćajne nesreće sarajevska policija ponovo je pojačala kontrolu automobila, posebno kada je riječ o višestrukim povratnicima u krivična djela. Upravo tako je prije tri dana u 20.05 sati iz saobraćaja u Blažuju isključen vozač inicijala H.H. za kojeg je utvrđeno da je pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima j naznačeno da se ne smiju upotrebljavati prije ili za vrijeme vožnje, u vozilu koje nije imalo propisane uređaje i opremu.

"Obavljenim uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni, utvrđeno je da je isti višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, kažnjivih po članu 235. istog Zakona (upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, upravljanje neregistriranim motornim vozilom, prolazak kroz raskrsnicu motornim vozilo kada je na semaforu uključeno crveno svjetlo za vozila i sl. ) a u Registru novčanih kazni ima dug u iznosu od  6.780,00 KM", stoji u saopćenju policije.

Također, prije dva dana u 4.30 sati iz saobraćaja je, u ulici Zmaja od Bosne, isključen vozač H.E. za kojeg je utvrđeno da upravlja vozilom prije stjecanja prava na to. Vrlo brzo je utvrđeno da i ovaj prekršilac zakona ima novčani dug u Registru novčanih kazni, a koji iznosi 7.640 KM, a sve nakon vršenja teških krivičnih djela srodnih ovom.

"Pošto se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja, jer su isti nastavili sa vršenjem najtežih oblika prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od H.H. i H.E. su privremeno oduzeta navedena motorno vozila. Ista su do okončanja prekršajnog postupka deponirana na depou MUP-a Kantona Sarajevo u Butmiru", zaključuje se u saopćenju MUP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije