Banja Luka: Uhapšene dvije osobe, blokirali daljinsko zaključavanje

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Uhapšene dvije osobe, blokirali daljinsko zaključavanje
Foto: Pixabay / Ilustracija
Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka su 9. i 10. februara realizirali akciju kodnog naziva "Ometač" usmjerenu na rasvjetljavanje krivičnih djela protiv imovine na području grada Banje Luke.

Naime, u akciji su lišeni slobode P.V. (1960) iz Banje Luke i M.R. (1950) iz Kikinde, Republika Srbija, osumnjičeni da su pomoću "ometača", specijalnog uređaja namijenjenog za ometanje signala za daljinsko zaključavanje vozila, onemogućavali da se vozila zaključaju, ometanjem signala između ključa i vozila i iz njih otuđivali predmete.

Na tri lokacije na području grada Banje Luke, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjoj Luci, izvršen je pretres objekata stanovanja osumnjičenih, ugostiteljskog objekta i vozila koje koristite, kojom prilikom su pronađeni i izuzeti uređaji "ometači" sa futrolama i punjačima, mobilni telefoni, novac, kao i drugi predmeti pogodni za izvršenje krivičnih djela ili za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela.

Policijski službenici će, nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta, protiv osumnjičenih nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namjenjenih za izvršenje krivičnih djela, a rad na dokazivanju drugih izvršenih krivičnih djela koja se mogu dovesti u vezu sa pomenutim licima je u toku.

Obzirom da je uočena pojava da se pomoću specijalnih uređaja tzv. “ometača“ ometa signal daljinskog zaključavanja, policija apelira na građane da prilikom parkiranja na javnom mjestu bez nadzora, provjere da li je njihovo vozilo zaključano i time spriječe izvršenje krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije