Kako spriječiti krađu vašeg automobila: Ovo su savjeti iz MUP-a

Radiosarajevo.ba
Kako spriječiti krađu vašeg automobila: Ovo su savjeti iz MUP-a
Foto: Arhiv / Foto: Krađa / Ilustracija
Iako su na meti automafije u Sarajevu luksuzni modeli automobila, nerijetko imate slučaj da se i starija vozila kradu ili obijaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS savjetuje građane kako sami mogu spriječiti krađu vozila.

“Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini vašeg stana (kuće) i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju”, poručuju iz MUP KS.

Također kako navode, kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente.

“Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kada nadgledate svoje vozilo, pogledajte i komšijino.”

  • Polovna vozila ne kupujte bez uvida u ispravnost dokumenata o vozilu i vlasništvu (saobraćajna dozvola i knjižica vozila).
  • Provjerite postojeća oštećenja na karoseriji vozila koja mogu ukazati da je vozilo ukradeno.
  • Ne kupujte vozilo koje nema originalan ključ.
  • Polovno vozilo kupuje se tek kada ste sigurni da nije ukradeno.
  • Ne kupujte vozilo od osobe koja nije vlasnik vozila.
  • Ne kupujte vozilo u sumnjivim i neovlaštenim radionicama.

Policija daje savjet i građanima koje vlastito ukradeno vozilo pronađu sami:

“Ako je vaše vozilo ukradeno i vi ste ga pronašli, ne otvarajte vrata vozila. Ne sjedajte u vozilo i ne dodirujte ga. Odmah pozovite policiju koja će izvršiti uviđaj. Tako će policija lakše identifikovati i pronaći kradljivca vozila.”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije