Vođa narkomafije iz zeničkog zatvora koordinirao krijumčarenje droge

Anadolija
Vođa narkomafije iz zeničkog zatvora koordinirao krijumčarenje droge
Foto: SIPA / Ilustracija (Na slici nije događaj iz teksta)
Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na području Bosanskog Novog/Novog Grada u toku je akcija u borbi protiv narkomafije.

U akciji sudjeluje više desetina policijskih djelatnika SIPA-e, a uhapšene su tri osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nositelja narkokriminala u BiH.

Slobode su lišeni: Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Novom Gradu, Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Novom Gradu i Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo s lišenjima slobode, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Novog Grada.

Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa SIPA-om i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljitu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge marihuana i skunk, s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narkotržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić, često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narkokriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Bosanskog Novog / Novog Grada i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narkokriminala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije