U akciji "Balkan" uhapšen direktor Direkcije za puteve KS-a Nermin Drnda

Radiosarajevo.ba
U akciji "Balkan" uhapšen direktor Direkcije za puteve KS-a Nermin Drnda
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) jučer su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo u operativnoj akciji "Balkan" uhapsili dvije osobe zbog sumje da su primale mito te zloupotrijebile službeni položaj i krivotvorile isprave.

U akciji su, kako saznajemo, uhapšeni direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović, a pretresi su vršeni na šest lokacija na području KS-a, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci.

Uhapšeni su osumnjičeni da su od septembra 2016. do kraja 2017. godine od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.

Navedeni su u svojstvu odgovornih osoba Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom tokom navedenog perioda zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih osoba više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze s izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi im osigurali poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Policijski službenici FUP-a su nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom operativne akcije Balkan na području KS-a, a vezano za krivična djela Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380., Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381., Zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 382. st. 1. i 2., te Krivotvorenje isprave iz člana 373. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije