KS / Tužiteljica traži produženje pritvora za Meškovića i Nožića

10. 01. 2020. u 15:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a koji su uhapšeni u akciji "Memori", prije je određen jednomjesečni pritvor.

Postupajuća Tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora za još dva mjeseca osumnjičenom Meškoviću i Nožiću.

Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Mešković i Nožić mjesec će biti iza rešetaka

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo tokom operativne akcije kodnog naziva „Memori“ pretresli 11 lokacija na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Tom prilikom uhapšeno je šest osoba, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Kriminal u Muzeju: Pogledajte poruke članova porodice Mešković

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih. 

Prema prvim informacijama, njega je prijavio sin Mirza. 

 

NEMA KOMENTARA