Kriminal u Muzeju: Pogledajte poruke članova porodice Mešković

B. T.
Kriminal u Muzeju: Pogledajte poruke članova porodice Mešković
Printscreen / Poruke članova porodice Mešković

Na današnjem ročištu o određivanju pritvora predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću i direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. Suadi Nožić, njihov advokat Damir Alagić pokazao je određene SMS poruke.

Radi se o porukama Meškovićevog sina Mirze, koji je i prijavio oca, a iz kojih se, kako kaže, vidi da ga je ucjenjivao. Osim s ocem, Mirza Mešković poruke je razmjenjivao i s bratom. 

„Pokazali smo poruke koje je Mirza slao, iz kojih se vidi da je tražio 5.600 KM...  Šta je činjenica: da je taj Mirza jedan od osnivača, da je on izgleda pravio karte..., odnosno, da se su se sakrili iza autoriteta Jasmina Meškovića i doveli ga u ovakvu situaciju“, kazao je Alagić za Radiosarajevo.ba, nakon ročišta.

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Meškoviću i Nožić.

“Pritvor je predložen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnoti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo. Za ostale osumnjičene osobe predložene su mjere zabrane“, saopćeno je.

Dodaje se da mjere zabrane između ostalog uključuju zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, redovno javljanje policiji, te zabrana obavljanja službene dužnosti osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću.

Jasmin Mešković i Suada Nožić privedeni u Tužilaštvo KS

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Memori" i tom prilikom pretresli 11 lokacija na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Tom prilikom uhapšeno je šest osoba, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela" iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored Jasmina Meškovića i Suade Nožić i Senade Jusufbegović, osumnjičena je i Midheta Šoljić.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

U galeriji pogledajte konverzaciju među članovima porodice Mešković (na tamnoj podlozi su one poruke koje je Mirza Mešković slao bratu, a na bijeloj upućene ocu Jasminu).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije