Detalji FUP-ove akcije: Poznat identitet uhapšenih

Radiosarajevo.ba
Detalji FUP-ove akcije: Poznat identitet uhapšenih
Foto: Radiosarajevo.ba / Pretresi u Muzeju

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas  započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona, a vezano za krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

Pet osoba uhapšeno u akciji FUP-a, među njima i predsjednik Saveza logoraša BiH

Pet osoba je uhapšeno u današnjoj akciji Federalne uprave policije (FUP) koja se sprovodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. Među uhapšenim je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, koji je prvoosumnjičeni, navela je Bavčić. Naime, danas su vršeni pretresi na 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i HNK.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 11 lokacija na području gore navedenih Kantona, a koje koriste osumnjičena lica inicijala J. M. (1967), S. J. (1978), S. N. (1987), M. Š. (1991), Š. B.(1986) i M. K. D. (1989), a koji se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon lišenja slobode osumnjičenih lica ista će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navode iz FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije