Tužilaštvo traži pritvor za dilere iz akcije "Transporter": Ko je unio 23 kilograma kokaina u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži pritvor za dilere iz akcije "Transporter": Ko je unio 23 kilograma kokaina u BiH
Foto: MUP RS / MUP RS / Ilustracija

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji policije MUP-a RS, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.    

Radi se o akciji "Transporter". Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene Slavka Brborovića (58) iz Kneževa, državljanina BiH, i Željka Maksimovića (50),  zvanog Željo, iz Jajca, državljanina
BiH.

Mjera pritvora predložena zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

"Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, a osumnjičeni Brborović Slavko i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija  iz člana 361. KZ-a RS", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period, sa specijalno prepravljenim vozilom, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet većih količina kokaina, a najmanje 23 kilograma na područje BiH. Drogu su nabavljali sa područja Kraljevine Holandije, Belgije, krijumčarili preko Češke i Njemačke i vršili dalju preprodaju na teritoriji BiH, te na taj način sticali veću novčanu ili neku drugu korist za sebe. 

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije