Detalji akcije 'Transporter': Pritvor za jednu i mjere zabrane za pet osumnjičenih osoba

0
Radiosarajevo.ba
Detalji akcije 'Transporter': Pritvor za jednu i mjere zabrane za pet osumnjičenih osoba
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Policija RS-a ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu, kao i mjere zabrane za pet osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora za osumnjičenog Mladena Milovanovića, rođenog 1984. godine u Srebrenici, predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

U odnosu na osumnjičene Bojana Cvijetića, rođenog 1972. godine u Banjoj Luci, Predraga Vatreša, rođenog 1978. godine u Splitu, Hrvatska, Danijela Kovačića, rođenog 1982. godine u Bosanskoj Dubici, Miladina Vučića, rođenog 1983. godine u Banjoj Luci, i Sinišu Vukašinovića, rođenog 1982. godine u Vlasenici, predložene su mjere zabrane.

Neslavni rekord: Sarajevo i večeras među najzagađenijim gradovima na svijetu

Neslavni rekord: Sarajevo i večeras među najzagađenijim gradovima na svijetu

U skladu sa zakonom, uključuju osumnjičenom Cvijetiću zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH, a u pogledu ostalih osumnjičenih predložena je mjera zabrane posjećivanja određenih mjesta i zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Osumnjičeni, koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga na području BiH i zemalja regiona, a koju opojnu dogu su nabavljali sa područja Albanije, R Crne Gore i Južne Amerike, a osumnjičeni aktuelni i bivši zaposlenici MUP-a RS, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj pribavljali informacije i iste odavali organizatorima i pripadnicima grupe, te na taj način sticali određenu novčanu ili neku drugu korist za sebe.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju sa institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regiona i EU, a u okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga krivična djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije