Akcija 'Transporter': Osumnjičeni predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

0
Radiosarajevo.ba
Akcija 'Transporter': Osumnjičeni predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
Foto: Tužilaštvo BiH / MUP RS

Šest osumnjičenih lica, među kojima pet pripadnika aktivnih i bivših policijskih službenika, lišenih slobode u nastavku aktivnosti u predmetu kodnog naziva 'Transporter' predati Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici MUP-a RS, predali su u nadležnost Tužilaštva BiH osumnjičene lišene slobode u nastavku aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta u predmetu 'Transporter'.

Akcija je realizovana koordiniranom saradnjom Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Tužilaštva BiH na području Banja Luke.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Ove aktivnosti usmjerene su na šest lica osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticala nezakonitu imovinsku korist, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagala ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. i sprečavanje dokazivanja iz člana 336. KZ-a RS.

Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije