Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Mevljudina Kalača

0
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Mevljudina Kalača
Granična policija BiH / Zapljenjena velika količina cigareta

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Mevljudina Kalača, rođenog 1977. godine u Rožaju, državljanin Crne Gore, koji se nalazi u zatvoru.

Optuženi se tereti da je 20. februara ove godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u Hrvatskoj.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kamion su pod pratnjom provele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje netržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je uhapšen i od tada se nalazi u zatvoru. Ova zapljena jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti te time počinio krivično djelo krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije