Počeo uviđaj na deponiji: Tri osobe smrtno stradale zbog trovanja?

S. Š. / Fena
Počeo uviđaj na deponiji: Tri osobe smrtno stradale zbog trovanja?
Teška nesreća koja se dogodila jutros na deponiji Rača u Zenici oko 9.10 sati odnijela je tri života.

Glasnogovornica Ministarstva za unutrašnje poslove Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić potvrdila je za Radiosarajevo.ba kako su tri osobe smrtno stradale na deponiji, te da je uviđaj tek počeo.

Tri osobe A.A., S.Dž. i Š.D. preminule su kopajući ugalj na jednom od lokaliteta deponije Rača kod Zenice, a prema prvim informacijama najvjerovatnije se radi o trovanju nepoznatim otrovnim plinovima.

Odmah nakon dojave od nesreći, oko 9,10 sati, pristigle su dežurne medicinske ekipe Stanice hitne pomoći Doma zdravlja, ali teško otrovanim osobama nije bilo pomoći i one su preminule.

U ovoj nesreći se najvjerovatnije radi o trovanju plinovima koji prate iskopavanja uglja i najvjerovatnije se radi o opasnom plinu metanu, koji je čest uzrok nesreća kod kopanja uglja.

Prema prvim informacija, radi se o neovlaštenom iskopavanju uglja u "divljim jamama", kojih na ovom lokalitetu ima više i ovo nije prvi slučaj nesreće u ovim jamama na istom lokalitetu. Ovo područje nalazi se nekoliko kilometara iznad velikog rudarskog polja bogatog ugljem, piše Fena.

Na mjestu nesreće nalaze se uviđajne i istražne policijske ekipe MUP-a ZDK-a, koje će a dežurnim kantonalnim tužiocem Sanjinom Kulenovićem utvrditi uzroke ove teške nesreće.

Sve istražne radnje vezane za ovaj slučaj su u toku i javnost će biti obaviještena po njihovom završetku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije