Roditelji objavili potresno pismo dječaka koji se ubio zbog zlostavljanja

Radiosarajevo.ba
Roditelji objavili potresno pismo dječaka koji se ubio zbog zlostavljanja
Facebook / Daniel Fitzpatrick
Vršnjačko nasilje sve je veći problem među djecom diljem svijeta, a ni Bosna i Hercegovina nije ostala imuna – prema jednom istraživanju 43 posto sve djece u našoj zemlji bilo je izloženo ovom obliku zlostavljanja.

Proteklih godina i mjeseci svjedočili smo tragičnim situacijama u kojima su djeca gubila živote zbog ovog užasa...

Sjedinjene Američke Države prošle sedmice potresla je još jedna tragična priča o vršnjačkom nasilju: 13-godišnji Daniel Fitzpatrick iz New Yorka objesio se jer se više nije mogao nositi sa zlostavljanjem u školi. Molio je za pomoć, ali čak ni učitelji nisu smogli snage da mu pomognu. Školski drugovi i drugarice zlostavljali su ga zbog težine i zbog ocjena.

Njegovi roditelji objavili su Danielovo potresno posljednje pismo, koje je napisao dvije sedmice prije smrti. „Odustajem“, napisao je Daniel na papiru. „Ni učitelji nisu učinili NIŠTA!“

„U početku je sve bilo dobro. Imao sam dobre ocjene i prijatelje. Ali onda smo odselili i kad smo se vratili, moj prijatelji su se promijenili, nisu pričali sa mnom, nisam im se više sviđao“, piše dječak, te onda opisuje kako je njegov dojučerašnji prijatelj s nekolicinom drugih počeo zlostavljati.

Piše kako se počeo tući i kako je tada na trenutak zlostavljanje prestalo. Ali, ubrzo se pogoršalo.

„Nastavili su i ja odustajem. Učitelji nisu učinili NIŠTA! Čak sam ja završio u problemima, a ne ovi koji su me zlostavljali (...) Svima sam rekao u školi, ali niko nije uradio ništa, osim jedne učiteljice, najbolje na svijetu. Ona je pokušala učiniti nešto, ali to nije trajalo dugo“, napisao je ovaj dječak.

Učitelji i direktor katoličke akadmije Holy Angels odbili su biti „upetljani“ u priču i dječak više nije mogao podnijeti. Njegova sestra, koja je također završila tu školu, i koja je pronašla tijelo svog brata kazala je da je to običaj u školi: „Ako te neko ne voli, ne vole te svi. Uvijek su ga izostavljali, udarali bi ga loptama na satu fizičkog. Znao mi je doći i pitati me da mu pomognem da se djeca igraju s njim. No, svi su govorili da je čudan. Bio je siguran da mu se cijela škola smije. Ponižavali su ga.“

„Nijedan roditelj ne bi trebao sahraniti svoje dijete. Niti jedno dijete ne bi trebalo proći ono što je prošao moj sin. Roditeljima djece koja su zlostavljala mog sina želim da nikad ne prođu ono što moja obitelj upravo prolazi. Vi i dalje možete zagrliti svoje dijete. Ja to više ne mogu. Vaša mala čudovišta ukrali su to mojoj supruzi i meni“, poručio je njegov otac u potresnom videu koji je objavljen na internetu.

Ako imate sličnih problema – molimo vas da potražite pomoć, bilo da ste roditelj ili dijete koje prolazi kroz ovaj oblik zlostavljanja. Iako se još uvijek čeka uspostavljanje SOS linije za žrtve fizičkog nasilja, na raspolaganju imate veliki broj nevladinih organizacija koje vam mogu pomoći. Nemojte čekati, reagirajte odmah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije