Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu Jasminu Keseroviću

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu Jasminu Keseroviću
BIRN BiH / Jasmin Keserović

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je 26. jula 2021. godine drugostepenu presudu u predmetu Jasmin Keserović kojom je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 25. februara 2021. godine.

"Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Jasmin Keserović proglašen je krivim što je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. KZ BiH i krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202.a KZ BiH, sve u vezi s članom 53. KZ BiH.

Sud je optuženog Jasmina Keserovića osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina. U izrečenu kaznu zatvora optuženom je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i to u periodu od 19. decembra 2019. godine, pa nadalje", saopćeno je iz Suda BiH. 

Podsjećamo, Keserović je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Tužilaštvo BiH je u završnim riječima ocijenilo dokazanim obje tačke optužnice za terorizam – pridruživanje stranim paravojnim formacijama, takozvanom ISIL-u i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Odbrana je tada predložila da Keserović bude osuđen na kaznu između dvije i po i tri i po godine zatvora za prvu tačku, ocijenivši da navodi da je optuženi javno pozivao na ubijanja nisu dokazani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije