Šta su rekli osumnjičeni: Kako je u Sarajevu ubijen Mehmed Meša Ramić

2
Radiosarajevo.ba
Šta su rekli osumnjičeni: Kako je u Sarajevu ubijen Mehmed Meša Ramić
Foto: Radiosarajevo.ba / Mehmed Ramić ubijen je u Pofalićima

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Mirzom Đozom jučer je održano ročište za određivanje pritvora Amelu Jašareviću zvanom Šaja, Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki, koji su uhapšeni zbog ubistva navijača FK Željezničar Mehmeda Meše Ramića u nedjelju oko 21 sat na raskrsnici u naselju Pofalići.

Jašarević, kao i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, terete se da su direktni počinioci ubistva, počinjenog na bezobziran način, dok se Edvinu Imamoviću na teret stavlja pomaganje u ubistvu, a Igoru Zuki pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.

Tužilaštvo je zatražilo raspisivanje potjernice za Adelom Kabašem, koji je pobjegao u Crnu Goru preko prijelaza Čemerno.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Na licu mjesta izuzeti su brojni tragovi, a prema broju pronađenih čahura i zrna od ispaljenih metaka, Jašarević i Kabaš su u Ramića ispalili 18 metaka. Na tijelu Ramića ostale su vidljive povrede na vratu i nekoliko rana u predjelu grudnog koša, piše danas Dnevni avaz.

Prema izjavama koje su uhapšeni dali u policiji, cijela ekipa se tog 13. decembra sastala u kafiću u blizini Hitne pomoći, nakon čega im je Kabaš oko 20 sati rekao da idu, a na parking su poveli i jednog njegovog prijatelja. Dogovor je bio da odu u drugi kafić na Pofalićima.

Adel Kabaš, zajedno s Edvinom Imamovićem i svojim prijateljem, vozio se u Golfu 7 plave boje, a iza njih je u crnom Golfu 7 išao Amel Jašarević s Igorom Zukom. Dok su išli od Pofalića prema kružnom toku, pored njih je prošao Mehmed Ramić Meša u crvenom Peugeotu.

Na semaforu na Pofalićima prišli su Mešinom vozilu, a kako je Jašarević vozio iza njih, i on se zaustavio.

Jedan od osumnjičenih kazao je da je Meša u tom momentu otvorio prozor, dok je Jašarević otvorio prozor na zadnjim vratima i pitao Ramića 'u čemu je problem, što dira maloga', misleći na Ajdina, kojeg je Ramić maltretirao.

"Meša je tom prilikom počeo psovati: 'J***m vam majku, glavu ću mu otkinuti, ni ti (Jašarević, op. a.) ga ne možeš zaštititi', naveo je osumnjičeni.

Jašarević je svojim vozilom prišao s desne strane Ramićevog vozila i počeo pucati. Tada je u Ramića zapucao i Adel Kabaš.

Kabaš je potom s Imamovićem pobjegao s lica mjesta, tražeći da ga odveze u Lukavicu, a potom preko Foče i Trebinja na granicu s Crnom Gorom. Imamović se usprotivio, pa mu je Kabaš rekao da ga ostavi ispred kafića u Lukavici.

Nakon što ga je Adel pozvao, u Lukavicu je došao Igor Zuko svojim Passatom te se Kabaš sa Zukom odvezao nakon što mu je predao pištolj i čahure.

Vozili su se preko prijevoja Čemerno kada je Adel rekao Zuki da stane i da će on izaći. Adel je, dok su se vozili, sve vrijeme uzimao mobitel od Zuke i čitao vijesti o pucnjavi koje su objavljivali portali.

Amel Jašarević ostao je na mjestu pucnjave i policajcima kazao da je pucao u samoodbrani, jer je Ramić, navodno, potegao pištolj. Amel je pozvao policiju, koja je u njegovom Golfu pronašla crni pištolj CZ bez metaka, uklonjenog fabričkog broja, čiji je zatvarač bio u zadnjem položaju.

Jašarevićev branilac, advokat Omar Mehmedbašić rekao je da se protivi određivanju pritvora zbog ometanja istrage i utjecaja na svjedoke, kazavši da njegov branjenik nije bježao od odgovornosti, da je sačekao dolazak policije i priznao krivično djelo.

Advokati Zlatko Ibrišimović i Fahrudin Ibrišimović, koji zastupaju Imamovića i Zuku, ukazali su na to da njihovi branjenici nisu znali da će doći do ubistva. Istakli su da ni kod jednog od njih nije pronađeno bilo kakvo oružje.

Osim brojnih oštećenja na Peugeotu u kojem je bio Mehmed Ramić, policija je između prednjih sjedišta pronašla pištolj CZ. U cijevi pištolja bio je jedan metak, a u okviru šest metaka.

Dženaza Ramiću bit će klanjana danas u Sarajevu na gradskom mezarju Bare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije